skrypt
php:
Jest ktos na forum kto zna PHP?
4 cze 13:09
php:
Bo mam mały problem z skryptem
<?php
$liczbadec=0;
$potega=1;
$liczbabin=110;
do
{
if($liczbabin%10==1)
{
$liczbadec=$liczbadec+$potega;
$potega*=2;
$liczbabin=floor($liczbabin/10);
}
}
while($liczbabin!=0);
echo $liczbadec;
?>
dl działa mi dobrze jesli w zmiennej liczbabin umieszcze liczbe binarną składającą sie z
samych jedynek np 1111 zwraca mi prawidłowo liczbe 15 natomiast gdziekolwiek wstawie 0 skrypt
zaczyna mulić i nie wiem co moze byc tego przyczyną ma ktos pomysł?
Skrypt ma zamienic liczbe binarną umiesczoną w zmiennej liczbabin na liczbe dziesiętną
4 cze 13:18
vitek1980: tam gdzie masz warunek
if(...)
$dec=$bin+$potega;
$potega*=2; <− ta instrukcja ma się wykonać zawsze a u ciebie wykonuje się tylko po warunku
Usuń klamry − tą po warunku i jedną przed while
4 cze 13:45
php:
Faktycznie dziękuje ci bardzo

jednak to PHP jest podobne do C++
4 cze 13:53