prosze o pomoc bo nie mogę tego zrozumiec
kornela8: sprawdz czy podana liczba spelnia dane równania
a) 7−z=z+1 z=1
b)3x+2=−5 x=−4
c)21,8−2y=9,7+y y=3,2,
d) n(n−5)=n do kwadratu −4n−6 n=6
e) 1 3 1
− s + − = s −1 − s=4
4 4 2
f) 0=1,2 ( r−3 dwie dziewiate ) r= 3 dwie dziewiąte
4 cze 12:57
4 cze 13:53
agulka:
a) 7−z=z+1, z=1
7−1=1+1
6≠2, czyli z=1 nie spełnia danego równania
Wystarczy za literkę wstawić daną liczbę i sprawdzać czy lewa strona równania = prawej stronie
równania. Jeżeli tak to dana liczba spełnia równanie, jeżeli nie to nie spełnia. Pozostałe
przykłady sprubój sam
4 cze 13:56