układy równań.
Karolina: Podaj rozwiązanie bazowe i ogólne układu równań:
X
1 + 2X
2 + X
3 − 2X
4 =2
2x
1 −X
2 −X
3 +X
4 = 1
3X
1 +X
2 −X
4 = 3
Mam pytanko

na początku robię tak : W
2 − 2W
1 i W
3 + 3W
1 i wiersz 2 i 3 wychodzą takie
same. co powinnam dalej zrobic?

podpowiedziałby ktoś?
4 cze 11:34
aniabb: nie wychodzą takie same

a gdyby wyszły to znaczy że masz jeden parametr więcej
4 cze 11:37
Karolina:
macierz :
1 2 1 −2 2
2 −1 −1 1 1
3 1 0 −1 3
W2 −2W1
W3−3W1
1 2 1 −2 2
0 −5 −3 5 −3
0 −5 −3 5 −3
4 cze 11:38
Karolina: niestety wychodzą takie same. i zastanawiam się co można dalej zrobić? czy można skreślić jeden
wiwiersz?
4 cze 11:39
aniabb: aa ok ... no to masz 2 niewiadome i 2 parametry
4 cze 11:42
aniabb: tak ..jeden skreślasz
4 cze 11:42
Karolina: a muszę sprowadzić jeden z nich do samych 0 czy to juz nie ma znaczenia?

pytam bo mam jutro
kolokwium i wolałabym wszystko zrobić po kolei żeby było poprawnie
4 cze 11:44
aniabb: możesz zrobić pętelkę napisać nad nią w3−w2 i skreślić wiersz w3
4 cze 11:47
Karolina: oki

a potem biorę
W
2 / −5 , i W
1 −2W
2
wychodzi mi :
1 0 −1/5 0 4/5
0 1 3/5 −1 3/5
4 cze 11:53
aniabb: ok
4 cze 11:54
Karolina: rozwiązanie bazowe to :
4/5
3/5
1
0
a ogólne to jest to co dalej? w sensie:
1/5 0
t
1 −3/5 + t
2 1
1 0
0 1
?
4 cze 11:58
aniabb: ogólne
x1=4/5 +1/5 t
x2=3/5 − 3/5 t +m
x3=t
x4=m
bazowe 1
x1=1
x2=0
x3=1
x4=0
bazowe 2
x1=4/5
x2=1
x3=0
x4=2/5
bazowe 3
x1=0
x2=3
x3=−4
x4=0
4 cze 12:09
4 cze 12:13
Karolina: a mogłabyś mi wytłumaczyć skad się wzieły te rozwiązania bazowe?

bo my to inaczej zapisujemy
i nie wiem o co w tym chodzi
4 cze 12:15
Karolina: oki popatrze

czyli taki zapis
4/5 +1,5 t 4/5 1/5 0
3/5 − 3/5t + m = 3/5 + t −3/5 + m 1
t 0 1 0
m 0 0 1
jest zły?
4 cze 12:18
aniabb: teraz razem jest OK ..jak rozbiłaś to nie można było sie połapać
4 cze 12:21
Karolina: sooooooorki

dziękuje bardzo za pomoc

!
4 cze 12:26