dd
funny: Pięciu studentów pracowało latem przy zbiorze jagód. Ich średnie tygodniowe wynagrodzenie
wynosiło 350 zł. Jeżeli czterech z nich otrzymało średnio 330 zł tygodniowo, to ile średnio
tygodniowo zarabiał piaty?
proszę o pomoc.
20 wrz 18:47
damorka: pomagam
20 wrz 18:56
damorka: x− suma tygodniowych wynagrodzeń 4 pracowników
x4= 330
x=
y− suma tygodniowych wynagrodzeń 5 pracowników
y5=350
y=
y−x = średni tygodniowy zatobek piątego pracownika
(mi wyszło 430, chyba dobrze

)
20 wrz 19:00
funny: dobrze ci wyszło, ale nie rozumiem jakie działanie mam wykonac.
humanistka jestem
20 wrz 19:05