dzialania, struktury
xxx: mam takie zadnaie Zbadac wlasnosci dzialania *
| | a+b | |
a*b= |
| w zbierze A=R i zastanawiam sie co by bylo gdybi w miasnowniku bylo zera. czy |
| | 1−ab | |
to dzilanie byloby wewnetrzne? czy to zero cos psuje?
4 cze 09:41
PW: A to by znaczyło, że działanie nie jest określone na całym zbiorze R×R, tylko na
A=R×R\{(a,b): ab=1}.
4 cze 10:15
xxx: czli to dzialanie nie jest wewnetrzne tak? bo jak nie jest wewnetrzne to takich własnosci jak
przeminosc lacznosc sie nie sprawdza.
4 cze 10:34
xxx: 
?
4 cze 10:54
PW: Ja się chyba innej algebry uczyłem. Dlaczego twierdzisz, że to nie jest działanie wewnętrzne?
Przecież A to pary liczb (wykonujemy działanie na dwóch liczbach) i wynikiem działania jest
liczba.
Nie ma żadnych przeszkód żeby sprawdzić przemienność (jest oczywista) czy łączność (na oko nie
widać, trzeba policzyć).
4 cze 17:20
xxx: ale czy nieskonczonos jest w R? bo na analizie mialem takie pojecie jak rozszerzona os liczb
rzeczywistych do ktorej dopiero nalezala nieskonczonosc dlateog nie wiem czy to tez obowiazuje
w algebrze, i dlatego nie wiem czy to jest dzilanie wewnetrzne bo to jako pierwsze mam
sprawdzic.
5 cze 09:23
PW: Nie wiem, dlaczego widzisz tu problem.
W zadaniu piszą: "działanie (...) w zbiorze A=R". Piszą więc nieprawdę (albo źle
przepisałaś(eś).
| | 1 | |
To tak jakby uczniowi napisał,że funkcja f(x)= |
| jest określona w zbiorze R i żądał |
| | x | |
jakiegoś rozumowania na temat f.
Po pierwsze więc prostujemy błąd. Działanie * jest działaniem dwuargumentowym, więc raczej
powinno się mówić o działaniu określonym na pewnym podzbiorze iloczynu kartezjańskiego R×R.
Ja wiem, że niedbale mówi się o działaniu w zbiorze R, np. popularnie mówi się, że mnożenie
jast działaniem w R. Formalnie jednak jest to działanie na parach liczb − mnożenie
przyporządkowuje parze liczb inną liczbę zwaną ich iloczynem. Dzielenie też: parze liczb
przyporządkowuje liczbę zwaną ich ilorazem. I to jest doskonały przykład ilustrujący Twój
problem. W dzieleniu drugą liczbą w parze nie może być zero (nie określa się wartości
| | a | |
|
| ). Czy powiemy, że z tego powodu dzielenie nie jest działaniem wewnętrznym na zbiorze |
| | 0 | |
R×R|{0}? Jest, wynik dzielenia to liczba.
| | 1 | |
W badanym wypadku dziedziną działania * jest R×R pomniejszona o "wykres hiperboli y= |
| ". |
| | x | |
Dziedziną działania są więc pewne pary liczb. Wynik działania jest liczbą.
Przyład działania, które nie jest wewnętrzne: iloczyn skalarny wektorów. Bierzemy dwa wektory i
przyporządkowujemy im liczbę według znanej reguły. I teraz zastanówmy się − dlaczego nie
mielibyśmy badać przemienności tego działania? iloczyn a•b jest liczbą i b•a też jest liczbą.
Jeżeli te liczby są równe dla dowolnych a i b, to działanie jest przemienne.
5 cze 21:25