Kongregacja <pomocy>
MateuszZ: Rozwiązać układy kongruencji
x=7(mod33),x=3(mod63)
i jeszcze taka uwaga zamiast równa sie ma byc przystawanie czyli 3 kreski
w tym zadaniu wyszedl mi uklad sprzeczny i wlasnie nie wiem czy moze taki wyjsc wiec dlatego
prosze o pomoc
4 cze 07:44
MateuszZ: Pomoze mi ktos? bardzo prosze
4 cze 08:02
PW: Mówiąc po ludzku
x=k•33+7 i x=m•63+3, dla pewnych całkowitych k i m
skąd
k•33+7=m•63+3
3(k•11)+4=3(m•21)
Dwie liczby podzielne przez 3 różnią się o 4. Jest to niemożliwe
4 cze 10:25