Polecenie
Artur miast z mat to z telew:
Wyprowadzić wzór na napięcie U przyłożone do obwodu
prądu zmiennego
z pojemnością C.Wzór taki podobno jest w podręczniku fizyki dla licealistów
| | IoR | |
(U= |
| sin(α−φ)),sygnowanym Jan Ehrenfeucht,ale wyprowadzenia niema |
| | cosφ | |
4 cze 07:39
x3 i Ksywa:
Jeśli IR−napięcie wypadkowe wspomnianego obwodu,U−napięcie przyłożone,
E−dodatkowe napięcie występujące w takim obwodzie ujawniające się jako ujemna siła
elektromotoryczna to IR=U+E,czyli U=IR−E,ale
| | Q | | dQ | dt | |
E=− |
| ,prawą stronę ostatniego równania można także przedstawić jako −∫ |
|
| , |
| | C | | C | dt | |
| | 1 | | dQ | | dQ | |
zatem E=− |
| ∫( |
| )dt−[Q−ładunek],ale |
| =I=Iosin(ωt)[przy prądzie zmiennym], |
| | C | | dt | | dt | |
gdzie I
o amplituda natężenia.Mamy zatem
| | 1 | | Io | |
E=− |
| ∫Iosin(ωt)dt ,rozwiązanie tej całki E= |
| cosα[α=ωt] |
| | C | | Cω | |
ciąg dalszy nastąpi
4 cze 08:15
x3 i Ksywa:
Czyli po podstawieniu poniższych zależności do wzoru U=IR−E,mamy
| | Iocosα | | 1 | |
U=RIosinα − |
| i teraz niech |
| =tgφ,czyli faktycznie |
| | Cω | | RCω | |
| | IoR | |
otrzymujemy wzór U= |
| sin(α−φ) |
| | cosφ | |
4 cze 08:31
Mateusz:
Znów gosc ktory sam sobie nabija posty pod zmienionymi nickami nie spamuj koleś bo to śmieszne,
przepisywać bezmyślnie dowody z książek których sie nie rozumie.
4 cze 09:39
Radko: @obywatel nie wiem co Ty palisz ale albo to odstaw albo pal tego mniej bo idzie Ci na psychę..
4 cze 11:54
Trivial: Mateusz, tutaj nie ma licznika postów, więc tym bardziej nie da się
nabijać postów.
4 cze 14:44
Mateusz: Wiem ze nie ma licznika nie o to tu chodzi popatrz na jego wpisy to sie przekonasz jak sie
zachowuje a i po stylu widac ze to on wszystko pisał tylko zminił nick
4 cze 15:12
B: Hej co robią cosinusy w prądzie ?
4 cze 16:18
Bezstronny obserwator:
I co my tu widzim,Ten bezczelny ,technicznie uprzywilejowany dygnitarski małolat,
pousuwał wszelkie wpisy pozostawiając tylko wygodne kazuistyczne inwektywy.
(spreparowane przez siebie)TREŚCI zdecydowanie nie matematyczne.To już o niebo lepszy jest ten
Artur,przepisał,nie przepisał,ale przynajmniej podał ciekawe zadanieJak już ty bandycka
zarządzająca rujo publikujesz się na tym forum,to przynajmniej wysil się na trochę matematyki
i daj nam zadanie choćby typu 4 łapy−1łapa=?
6 cze 21:18
Mateusz:
O.oo widze ze najprawdopodobniej bana ci juz zdjeli ale mozesz znow z powrotem dostać

.
6 cze 21:21
Bezstronny obserwator:
Dostać również to możesz ty te kilkanaście latek jak się zdarzy,że cie dopadnę.To
niesłychane,
żeby taki gnojek,zapewne syn jakiegoś bonzy pierdzistołka,na lekcji matematyki grał w okręty.
Kitajew,wejdż na drogę prawdy i wyrzuć szczeniaka za drzwi,albo przynajmniej wyślij matołka
do dyrektora
7 cze 06:10
Mateusz:
Widze ze zmiękła tez przysłowiowa rurka i bardzo dobrze moze to cie nauczy jakiejś kultury i
ogłady chociaz na resocjalizacje i tak za późno.
7 cze 09:47