| 5 | ||
proszę o pomoc : rozwiąż nierówność I | I <2 | |
| x+1 |
bo ja nie wiem jak to zrobić gdyż tego tematu nie mialam
| 5 | ||
−2 < | < 2 | |
| x+1 |
| 5 | ||
10) U{5}{x+1 < 2 20) | > −2 | |
| x+1 |
| 5 | 5 | |||
− 2 < 0 | + 2 > 0 | |||
| x+1 | x+1 |
| 5−2x−2 | 5+2x+2 | |||
< 0 | > 0 | |||
| x+1 | x+1 |
| 3−2x | 2x+7 | |||
< 0 | > 0 | |||
| x+1 | x+1 |
| 1 | 1 | |||
x= | x= −1 x= −3 | x=−1 | ||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
Otrzymasz rozwiązania nierówności: 10 x∊(−∞,−1) ∪ (1 | , ∞) | |
| 2 |
| 1 | ||
20 x∊(−∞, −3 | ) ∪ (−1,∞) | |
| 2 |
| 1 | 1 | |||
x∊(−∞,−3 | ) ∪ (1 | ,∞) | ||
| 2 | 2 |
| 5 | ||
Mała poprawka: 11. | < 2 | |
| x+1 |