odległość między prostymi
rosa: 2 przykłady. Proszę, pomóżcie.
Oblicz odległość między prostymi równoległymi k i l, jeśli:
a) k: 5y+7=0 l:3y−20=0
| | 1 | | 1 | |
b) k: y= |
| x +2 l:y= |
| x−2 |
| | 3 | | 3 | |
Janek191:
a)
k : 5 y + 7 = 0
l : 3 y − 20 = 0
więc
zatem
| | 20 | | 7 | | 100 + 21 | | 1 | |
d ( k, l ) = |
| − ( − |
| ) = |
| = 8 |
| |
| | 3 | | 5 | | 15 | | 15 | |
==================================
b)
więc
3 y = x + 6
k : x − 3y + 6 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−
3 y = x − 6
l : x − 3y − 6 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | I C1 − C2 I | |
d( k, l ) = |
| |
| | √ A2 +B2 | |
| | I 6 − ( −6) I | | 12 | |
d( k, l ) = |
| = |
| = 1,2 √10 |
| | √12 + (−3)2 | | √10 | |
================================