Wyznacz wyrażęnia W(x)*Q(x) i W(x):Q(x) jeżęli:
Anka: Wyznacz wyrażenie W(x)*Q(x) oraz W(x):Q(x) jeżęli W(x)=4/x−2 Q(x)=x2−4/3x Bardzo proszę
pilnie proszę, proszę
4 cze 00:37
jakubs: W 1 przypadku, x
2−4 rozkładasz na (x−2)(x+2), mianowniki wystarczy wymnożyć i otrzymasz
3x(x−2).
| | 4(x−2)(x+2) | | 4(x+2) | |
czyli: |
| = |
| . |
| | 3x(x−2) | | 3x | |
4 cze 00:43
jakubs: | | 4 | | 3x | | 12x | |
W 2 przypadku |
| * |
| = |
| |
| | (x−2) | | (x−2)(x+2) | | (x−2)2(x+2) | |
Mam nadzieję, że wszystko obliczyłem poprawnie.
4 cze 00:47
Anka: Dzięki tak zrobiłam ale myślałam że mam z tym zrobić coś jeszcze
4 cze 00:47
Anka: no mi też tak wyszło to chyba jest ok
4 cze 00:49