Wyznacz pkt D znając współżędne A B C
JPJP: A(1,2) Figura romb
B(−3,−4)
C(3,0)
D

?
jak wyznaczyć D po kolei co, w miaręmożliwości proszę o poprawne rozwiązanie zadamnia, bo nie
potrafię dojśc do tego jak wyznaczy punkt D( nie odczytując z wykresu). Oliczyłem że yAC=−x−3,
ale nie wiem co dalej
3 cze 23:45
krystek: wektor AB=wektorowi DC i po sprawie!
3 cze 23:47
JPJP: bez wektorów, f linowa, trzeba coś z prostopadłościami/równoległościami, sporo liczenia
3 cze 23:50
Eta:

→ → → →
AB= DC ⇒ AB= [−4, −6] , DC= [3−x, 0−y]
−4=3−x i −6=−y
x=7 i y=6
D(7,6)
3 cze 23:54
krystek: Prostą AB
następnie prostą DC równoległa do AB przez p c
Prostą BC
Następnie prostą AD przez A
I w przecięciu prostych AD i DC masz p D Powodzenia!
3 cze 23:55
Eta:

2 sposób
| xA+xB | | yA+yB | |
S( |
| , |
| )= S( 2,1) |
| 2 | | 2 | |
x
D= 2x
S−x
B i y
D= 2y
S−y
B
x
D= 4 +3=7 i y
D= 2+4=6
D(7,6)
3 cze 23:59
Eta:
Poprawiam zapis
| xA+xC | | yA+yC | |
S( |
| , |
| )= S(2,1) |
| 2 | | 2 | |
4 cze 00:02
krystek: Eta , pozdrawiam

A zainteresowany milczy
4 cze 00:05
Eta:
Poszedł spać , a co tam !
Pozdrawiam i zaraz znikam ...
4 cze 00:07