Zadanie optymalizacyjne
Borixon: Okno ma kształt prostokąta zakończonego na górze trójkątem równobocznym. Obwód wynosi 2m. Jaka
powinna być długość podstawy prostokąta, aby przy obwodzie równym 2m powierzchnia okna była
największa ?
3 cze 23:31
wredulus_pospolitus:

obw = 3a + 2b = 2
z pierwszego wyznacz 'b' i podstaw do równania na pole ... wyznacz ekstremum (maksimum ...
wierzchołek paraboli) tego równania kwadratowego
3 cze 23:36
Borixon: | | 2(√3+6) | |
Podejrzewam że coś poszło nie tak skoro wynik jest równy |
| ? |
| | 33 | |
3 cze 23:49
wredulus_pospolitus:
hmmm
zobaczmy
b = 1 − 1.5a
| | a2√3 | |
pole = a − 1.5a2 + |
| |
| | 4 | |
jako że leń jestem ( i nie pamiętam wzoru na wierzchołek paraboli) to liczę z pochodnej:
−6a + a
√3 = −2
no i mi wyszło tyle samo
3 cze 23:54
Borixon: no to dzięki
3 cze 23:56