ciąg geometryczny
ROBERT KUBICA: an = 6*7n jest n−tym wyrazem ciągu geometrycznego. Wyznacz sumę pięciu ostatnich wyrazów
tego ciągu. Wynik lata koło nosa, ale nie jestem pewien
3 cze 23:27
wredulus_pospolitus:
to napisz mi tu wynik jaki Ci wyszedł
nie bardzo rozumiem −−− sumę pięciu OSTATNICH wyrazów tego ciągu

ciąg jest nieskończony ... nie ma on 'ostatnich' wyrazów
3 cze 23:29
ROBERT KUBICA: ja liczyłem sumę an + an−1 + ... + an−5 , ale na pewno robi się to inaczej, ze wzorem na
sumę
3 cze 23:32
wredulus_pospolitus:
nadal nie podałeś wartości jaka Ci wyszła
3 cze 23:33
ROBERT KUBICA: no bo mi dziadostwo wychodzi
6(7n+...+7n−5)
3 cze 23:46
wredulus_pospolitus:
zauważ, że a
n−5 to nie będzie '5 od końca' wyraz ... tylko SZÓSTY
(1 −−− n
(2 −−− n−1
(3 −−− n−2
(4 −−−− n−3
(5 −−−− n−4

a następnie można to ładniej zapisać:
7
n + ... + 7
n−4 = 7
n−4*7
4 + 7
n−4*7
3 + 7
n−4*7
2 + 7
n−4*7
1 + 7
n−4 =
= 7
n−4*(7
4 + 7
3 + 7
2 + 7 + 1) = ....
3 cze 23:49
ROBERT KUBICA: no tak, n−5 to za daleko
czy nie zapomniałeś przemnożyć jeszcze przez 6?
3 cze 23:53
wredulus_pospolitus:
tą 6 'olałem' ... pokazałem Ci tylko jak rozpisać to co zostawiłeś w nawiasie
4 cze 00:00
ROBERT KUBICA: dzięki, zrozumiane
4 cze 00:00
wredulus_pospolitus:
oczywiście 7
4+7
3+7
2+7+1 .. to jest suma 5 wyrazów ciągu geometrycznego (a
1 = 1 ... q=7 ...
n=5)
4 cze 00:01