matematykaszkolna.pl
Wyznacz sumę n początkowych liczb naturalnych parzystych. angelica: Wyznacz sumę n początkowych liczb naturalnych parzystych.
a1+an 

*n
2 
a1 − pierwszy wyraz − 2 an − ostatni wyraz − n − liczba tych wyrazów
3 cze 23:16
wredulus_pospolitus: obrazując przykład: niech n=100 skoro pierwszy wyraz to 2 to setnym wyrazem (kolejne liczby naturalne) ile będzie wynosił to teraz ... skoro pierwszy wyraz to 2 to n'ty wyraz jakiej będzie postaci ?
3 cze 23:23
krystek:
 2*2+(n−1)*2 
Sn=

=... i koniec
 2 
3 cze 23:25
angelica: krystek, nie ogarniam, co tu jest wyrazem pierwszym, ostatnim, a co liczbą wszystkich wyrazów
3 cze 23:35
krystek: an=a1+(n−1)*r stąd an=2+(n−1)*2
3 cze 23:36
wredulus_pospolitus: a1 = 2 <−−− czyli pierwszy wyraz ciągu to '2' liczba wyrazów 'n' jego pytanie: zatem an = .... (bo to jest n'ty wyraz ciągu) oczywiście r=1
3 cze 23:37
angelica: wreduluspospolitus, a100 to będzie 2*100 czyli 200 czyli an=2n
 2+2n 
czyli

* n
 2 
3 cze 23:37
krystek: r=2 ponieważ maja być parzyste
3 cze 23:38
wredulus_pospolitus: ach .... faktycznie emotka angelica ... tak ... dokładnie tak
3 cze 23:40
angelica: czy dobrze mi wyszło?
3 cze 23:41
angelica: ok, dzięki
3 cze 23:41
ROBERT KUBICA: Wyznacz sumę n początkowych liczb naturalnych nieparzystych.
1+(2n−1) 

*n ?
2 
3 cze 23:57
ROBERT KUBICA: angelica jutro chyba ten sam kolos
3 cze 23:58
wredulus_pospolitus: yhy emotka
wredulus_pospolitus: jezu ... Wy to macie na studiach błagam powiedzcie, że to nie są studia techniczne ... błagam
ROBERT KUBICA: "nauki o rodzinie" na uniwersytecie warszawskim
4 cze 00:00
wredulus_pospolitus: nauka że o czym jezu ... niedługo dogonimy amerykańców pod względem 'oryginalności' kierunków studiów emotka
4 cze 00:02
krystek: ?
4 cze 00:02
krystek: A z ciekawości, na jakim przedmiocie macie takie zadania?
4 cze 00:03
angelica: nie wiem kim jest kubica, ale ja mam na matematyce dyskretnej na politechnice
4 cze 00:05
wredulus_pospolitus: angelica −−− właśnie po raz kolejny załamałem się pod tym jakże niezwykle wymagającym materiałem na uczelni która śmie się nazywać politechniką (jeżeli jest to która z 'wielkiej piątki' to już w ogóle padnę i już nie powstanę) co nie zmienia faktu −−− że życzę powodzenia na egzaminie
4 cze 00:11
angelica: hmm... a nawet z wielkiej jedynki
4 cze 00:14
wredulus_pospolitus: hmmm a co teraz uchodzi za naj naj polibuda w warszawie to wiem dlaczego nie lubię tego miasta (a co ciekawe właśnie w nim jestem −−− baaa jakieś 2h przechadzałem się pod polibudą)
4 cze 00:17
wredulus_pospolitus: jakieś 2h temu [...]*
4 cze 00:19
angelica: spokojna głowa, piszę egzamin w n−tym terminie dla tłumoków na trójkę
4 cze 00:21
wredulus_pospolitus: to powiedzmy że mnie tym pocieszyłaś ... ale 'terminy dla tłumoków na tróję' to zawsze były najlepsze egzaminy ... dopiero początek czerwca i już n'ty termin masz Ja na swojej to się dopiero zabieram do przygotowania się psychicznego, że już niedługo trza będzie siąść i zrobić projekty bo się semestr kończy no nic ... pozdrawiam z puławskiej
4 cze 00:26
angelica: no akurat taki przedmiot, gdzie można się go pozbyć przed sesją, pozdrawiam z wołoskiej
4 cze 00:28