Wyznacz sumę n początkowych liczb naturalnych parzystych.
angelica: Wyznacz sumę n początkowych liczb naturalnych parzystych.
a
1 − pierwszy wyraz − 2
a
n − ostatni wyraz −



n − liczba tych wyrazów
3 cze 23:16
wredulus_pospolitus:
obrazując przykład:
niech n=100
skoro pierwszy wyraz to 2
to setnym wyrazem (kolejne liczby naturalne) ile będzie wynosił
to teraz ... skoro pierwszy wyraz to 2
to n'ty wyraz jakiej będzie postaci ?
3 cze 23:23
krystek: | | 2*2+(n−1)*2 | |
Sn= |
| =... i koniec |
| | 2 | |
3 cze 23:25
angelica: krystek, nie ogarniam, co tu jest wyrazem pierwszym, ostatnim, a co liczbą wszystkich wyrazów
3 cze 23:35
krystek: an=a1+(n−1)*r stąd an=2+(n−1)*2
3 cze 23:36
wredulus_pospolitus:
a1 = 2 <−−− czyli pierwszy wyraz ciągu to '2'
liczba wyrazów 'n'
jego pytanie:
zatem an = .... (bo to jest n'ty wyraz ciągu)
oczywiście r=1
3 cze 23:37
angelica: wredulus
pospolitus, a
100 to będzie 2*100 czyli 200
czyli a
n=2n
3 cze 23:37
krystek: r=2 ponieważ maja być parzyste
3 cze 23:38
wredulus_pospolitus:
ach .... faktycznie

angelica ... tak ... dokładnie tak
3 cze 23:40
angelica: czy dobrze mi wyszło?
3 cze 23:41
angelica: ok, dzięki
3 cze 23:41
ROBERT KUBICA: Wyznacz sumę n początkowych liczb naturalnych
nieparzystych.
3 cze 23:57
ROBERT KUBICA: angelica jutro chyba ten sam kolos
3 cze 23:58
wredulus_pospolitus:
yhy
3 cze 23:58
wredulus_pospolitus:
jezu ... Wy to macie na studiach

błagam powiedzcie, że to nie są studia techniczne ... błagam
3 cze 23:58
ROBERT KUBICA: "nauki o rodzinie" na uniwersytecie warszawskim
4 cze 00:00
wredulus_pospolitus:
nauka że o czym

jezu ... niedługo dogonimy amerykańców pod względem 'oryginalności' kierunków studiów
4 cze 00:02
krystek: ?
4 cze 00:02
krystek: A z ciekawości, na jakim przedmiocie macie takie zadania?
4 cze 00:03
angelica: nie wiem kim jest kubica, ale ja mam na matematyce dyskretnej na politechnice
4 cze 00:05
wredulus_pospolitus:
angelica −−− właśnie po raz kolejny załamałem się pod tym jakże niezwykle wymagającym
materiałem na uczelni która śmie się nazywać politechniką (jeżeli jest to która z 'wielkiej
piątki' to już w ogóle padnę i już nie powstanę)
co nie zmienia faktu −−− że życzę powodzenia na egzaminie
4 cze 00:11
angelica: hmm... a nawet z wielkiej jedynki
4 cze 00:14
wredulus_pospolitus:
hmmm a co teraz uchodzi za naj naj

polibuda w warszawie

to wiem dlaczego nie lubię tego miasta (a co ciekawe właśnie w nim jestem −−− baaa jakieś 2h
przechadzałem się pod polibudą)
4 cze 00:17
wredulus_pospolitus:
jakieś 2h temu [...]*
4 cze 00:19
angelica: spokojna głowa, piszę egzamin w n−tym terminie dla tłumoków na trójkę
4 cze 00:21
4 cze 00:26
angelica: no akurat taki przedmiot, gdzie można się go pozbyć przed sesją, pozdrawiam z wołoskiej
4 cze 00:28