Niech n, k będą liczbami naturalnymi oraz k n.
@: Niech n, k będą liczbami naturalnymi oraz k ≤ n. Który z podanych wzorów nie jest prawdziwy?
N(n,k) = N(n+1, k+1) − N(n, k+1)
N(2n, n) = 2 dla wszystkich n.
N(n, k)− N(n,n−k)=0
N(100, 3) – N(100, 97) = 0
3 cze 23:09
wredulus_pospolitus:
4) na starcie wiesz że dobry (chyba że nie znasz dwumianu Newtona)
3) to to samo co (4) tylko na symbolach zamiast konkretnych cyfr
1) jeden ze wzorów na dwumiany Newtona
| | (2n)! | |
= |
| ≠ 2 dla n>1  |
| | n!*n! | |
3 cze 23:13
wredulus_pospolitus:
np.:
n=2
| | 4! | | 1*2*3*4 | |
= |
| = |
| = 2*3 = 6 ≠2 |
| | 2!*2! | | 4 | |
3 cze 23:13
@: Dzięki

Właśnie 2) coś mi nie pasowło
3 cze 23:16
wredulus_pospolitus:
(1)
dowód równości:
| | | | | | (n+1)! | | n! | |
P = | − | = |
| − |
| = |
| | | | (k+1)!(n−k)! | | (k+1)!(n−k−1)! | |
| | n+1 | | (n! | | n−k | n! | |
= |
| * |
| − |
|
| = |
| | k+1 | | (k!(n−k)! | | k+1 | (k!(n−k)! | |
| | | | n+1 − (n−k) | | | | 1+k | | | |
= | *( |
| ) = | *( |
| ) = | = L |
| | | k+1 | | | k+1 | | |
c.n.w.
3 cze 23:20