matematyka dyskretna - zbiory
typowy głowacki: Nie ma tu tego znaku, ale niech ◯ oznacza kółeczko z krzyżykiem, czyli A◯B = A∪B\A∩B
Sprawdź równości: A ◯ (B ◯ C) = (A ◯ B) ◯ C
http://i44.tinypic.com/xnrakh.jpg (długopis wynik ostateczny)
tutaj przykładowo są wszystkie 3 zbiory połączone i faktycznie L=P
czy powinniśmy zbadać jakieś inne przypadki? na przykład, kiedy jeden zbiór zawiera się w
drugim, bądź kiedy są rozłączne?
3 cze 22:51
PW: Rysunek nie jest dowodem (argument: a może ktoś wymyśli inne zbiory, dla których okaże się, że
jest to równość fałszywa). Samo podejście "najpierw przykład" jest dobre, pozwala np. pokazać
od razu fałszywość niektórych twierdzeń.
Aby przeprowadzić formalny dowód trzeba wziąć dowolny x∊A◯(B◯C) i pokazać (korzystając z praw
rachunku zbiorów), że takie należenie jest równoważne należeniu do (A◯B)◯C.
4 cze 09:33