Liczby pierwsze
JAPON1A: Czy istnieje jakas metoda na szybkie sprawdzenie czy dana liczba jest pierwsza, chodzi mi o
4−5−ncyfrowe liczby ?
3 cze 22:47
4 cze 11:18
Janek191:
Dzielimy kolejno przez liczby pierwsze < √ n. gdzie n − dana liczba naturalna
Np.
1231
√ 1231 = ≈ 35
1231 : 2 =615,5
1231 : 3 = 410,(3)
1231 : 5 = 246,2
1231 : 7 ≈ 175,8
1231 : 11 ≈ 111,9
1231 : 13 ≈ 94,7
1231 : 17 ≈ 72,4
1231 : 19 ≈ 64,8
1231 : 23 ≈ 53,5
1231 : 29 ≈ 42,4
1231 : 31 ≈ 39,7
Liczba 1231 jest pierwsza.
=======================
4 cze 11:23