Ciąg geometryczny wyznaczenia a1 i n.
jakubs: Mam do policzenia a
1 i n.
| | 5 | | 1 | | 11 | |
Dane: an= |
| ; q= |
| ; Sn=19 |
| |
| | 16 | | 2 | | 16 | |
Bardzo bym prosił o jakieś wskazówki do tego zadania.
3 cze 22:45
Jęstę Kóbę:
3 cze 23:53
wredulus_pospolitus:
S
n ... zamień na ułamek niewłaściwy <−−− wskazówka nr.0
a
n = a
1*q
n <−−− wskazówka nr.1
| | 1−qn | |
Sn = a1 |
| <−−− wskazówka nr.2 |
| | 1−q | |
powstaje układ dwóch równań z dwoma niewiadomymi (a
1 oraz q
n)
rozwiązujesz
4 cze 00:09
jakubs: Dochodzę do tego momentu i nie wiem co dalej zrobić
| ⎧ | 516 =a1*12n−1 | |
| ⎩ | 3158 =a1(1−12n) |
|
Bardzo bym prosił o kolejną wskazówkę.
4 cze 00:33
4 cze 07:41
Janek191:
| 5 | | 1 | | 5 | | 1 | | 5 | | 1 | |
| = 2 a1*( |
| )n ⇒ |
| = a1 *( |
| )n ⇒ a1 = |
| : ( |
| )n |
| 16 | | 2 | | 32 | | 2 | | 32 | | 2 | |
oraz
| 315 | | | | 1 | |
| = a1 * |
| = 2 a1*( 1 − ( |
| )n) |
| 8 | | | | 2 | |
| 315 | | 5 | | 1 | |
| = 2* |
| *2n *( 1 − ( |
| )n ) / * 32 |
| 8 | | 32 | | 2 | |
| | 1 | |
315*4 = 10*2n * [ 1 − |
| ] / : 10 |
| | 2n | |
126 = 2
n − 1
2
n = 127
−−−−−−−−−−−−−−−
Według mnie są błędne dane.
| | 11 | | 11 | |
Sn powinno być równe 39 |
| , a nie 19 |
| |
| | 16 | | 16 | |
wtedy n = 7 i a
1 = 20
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4 cze 08:11
jakubs: Dzięki wielkie za pomoc
5 cze 00:07