| sinx | ||
tgx= | ||
| cosx |
| sin2x | ||
tg2x= | ||
| cos2x |
Te tożsamości trygonometryczne mam przed sobą, jednak nie mam pojęcia co mam z tym zrobić.
| 3 | sin2x | ||
= | |||
| 4 | cos2x |
| 3 | |
=tg2x | |
| 4 |
| sin2α | 3 | |||
4sin2α= 3cos2α / : 4cos2α>0, bo α∊ I ćwiartki ⇒ | = | ⇒ | ||
| cos2α | 4 |
| 3 | ||
⇒ tg2α= | i α − ostry ⇒ tgα= 12√3 − szukana wartość tangensa .. ![]() | |
| 4 |
trójkącie prostokątnym:
| a | ||
tgx= | =? | |
| b |
| a | ||
sinx= | ||
| c |
| b | ||
cosx= | ||
| c |
| a2 | b2 | |||
4* | =3 | |||
| c2 | c2 |
| a | 3 | |||
( | )2= | |||
| b | 4 |
| a | √3 | ||
= | , bo x∊(0:90) | ||
| b | 2 |
Ale wielkie dzięki
Po drugiej odpowiedzi już to ogarnąłem, więc jest OK