prosze o syzbką pomoc?!!!!!!!
??: jak rozwiążać układ równań>?
2x
2+2y
2=5
4xy=5
najpierw dzielimy przez dwa i będzie x
2+y
2=5/2 dół tez przez dwa więcbędzie 2xy=5/2, a potem
x
2+2xy+y
2=5/2+5/2
x
2−2xy+y
2=5/2−5/2 i co potem

?

//
3 cze 21:59
V.Abel: | | 5 | |
a nie lepiej 4xy=5 ⇒ x= |
| i podstaw do tego co wyżej .. tak mi się wydaje.. |
| | 4y | |
3 cze 22:01
Saizou : a ja proponuję odjąć stronami
i otrzymamy
2x
2−4xy+2y
2=0 /y
2 y≠0
| | x | | x | | x | |
2( |
| )2−4 |
| +2=0 |
| =t |
| | y | | y | | y | |
2t
2−4t+2=0
(t
√2−
√2)
2=0
t
√2=
√2
t=1
x=y
4x
2=5
3 cze 22:09
??: ale potrzebuję sposób że y podstawimy pod to..
3 cze 22:12
Saizou : choć w sumie
(x
√2−y
√22=0
x
√2=y
√2
x=y
4x
2=5 .... i tak dalej i szybciej
3 cze 22:13
Saizou : no to jak dochodzisz do momenty x=y to możesz podstawić za x y i będzie OK
3 cze 22:14
??: mam zrobione tak:
x
2+y
2=5/2 x
2+y
2=5/2 (x+y)
2=5
2xy=5/2 ⇔ 2xy=5/2 ⇔ (x−y)
2=0 i dalej nie wiem

/'/
3 cze 22:18
Saizou : no to spierwiastkuj i otrzymasz
lx−yl=0
x−y=0
x=y
i podstaw dalej
3 cze 22:22
??: nie wiem

to zrobie tak: (x+y+pierwiastek z pięciu)(x+y−pierwiastel z [pęciu)=0
pod spodem x=y i potem co?
3 cze 22:26
??: nie rozumiem
3 cze 22:28
Saizou : wracasz do pierwszego równani np.
4xy=5 a wiesz że x=y no to
4y*y=5
3 cze 22:29
??: waśnie skad wiem że jest równe ?XD ps. moge napisać tooooooo po prostu x−y=0?
3 cze 22:32
Saizou : tak
3 cze 22:33
Eta:
A tak

odejmując równania stronami
2x
2−4xy+2y
2=0 /:2
(x−y)
2=0 ⇒ x=y
| | √5 | | √5 | | √5 | | √5 | |
4xy=5 ⇒ 4y2=5 ⇒ y= |
| v y=− |
| i x= |
| v x= − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | √5 | | √5 | | √5 | | √5 | |
odp( |
| , |
| ) , ( − |
| , − |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
3 cze 22:37
??: a z ty t tooooooooooo jak mam 16x4−40x2+25=0 iii na dole y5/4x wprowadzam tti będzie t=x2
czyli 16t2−40t+25=0 i y=5/4 x i co teraz?
3 cze 22:38