Bardzo proszę o pomooc
Natalia: Dostałam takie zadanie na jutro.
Stożek o promieniu podstawy długości r= 7,2 cm przecięto płaszczyzną równoległą do podstawy i
odległa od tej podstawy o 4,2 cm. Pole otrzymanego przekroju stożka równa się 23,04π cm
2
a) Oblicz wysokość tego stożka
b) oblicz pole przekroju osiowego otrzymanego stożka ściętego.
Głowie się nad tym już chwile i nic mi nie wychodzi proszę o pomoc
20 wrz 18:25
AROB: Pomagam
20 wrz 18:28
AROB:

r=7,2 cm , h
1 = 4,2 cm, πr
12 = 23,04 cm
2
h=? P
CDS = ?
πr
12 = 23,04 /:π
r
12 = 23,04 ⇒
r1 = 4,8 cm
Δ
ABS ∼ Δ
CDS
| | h | | h−h1 | | h | | h − 4,2 | |
Stąd prawdziwa jest proporcja: |
| = |
| , |
| = |
| ⇒ |
| | r | | r1 | | 7,2 | | 4,8 | |
h = 12,6 cm
h
2 = h − h
1 = 12,6 − 4,2 =
8,4 cm
| | 1 | |
PCDS = |
| * 2r1 * h2 = 4,8 * 8.4 = 40,32 [cm2] |
| | 2 | |
20 wrz 18:49
Natalia: Dziękuję bardzo

ślę buziaki

***
20 wrz 18:59
AROB:
20 wrz 19:50
górnik: odkopałem ten temat bo nie wiem dlaczego jest wzór pola przekroju stożka πr12?
13 paź 21:42
AROB: Tak jest dlatego, że chodzi tu o przekrój płaszczyzną równoległą do podstawy, który jest kołem.
To nie jest przekrój osiowy.
13 paź 22:13