Podzielnosc kongruencje
MateuszZ: Bardzo proszę o pomoc:

Znaleźć najmniejszą liczbę naturalną, która przy dzieleniu przez
a) 3;5;7 daje odpowiednio reszty 2;3;2;
b) 3;5;7;9;11 daje odpowiednio reszty 1;2;3;4;5
3 cze 21:50
JAPON1A: a x−2 dzieli sie przez 3 i 7
x−3 dzieli sie przez 5 ,wiec
x−2 dzieli sie przez 21
x−3 dzieli sie przez 5
x−2 = 21k
x−3 = 5s
x = 21k + 2 = 5s + 3 ( 5*3 + 3 = 21*1 +2 ) , stad mamy rozwiazanie k=1 , s = 4 , wiec
x = 23
3 cze 22:20
JAPON1A: 5*4 oczywiście, przykald b) dla ciebie, jak sie nie uda pomoge, bo nieco trudniejszy
3 cze 22:31