dana funkcja wymierna wyznacz
ktos: dana funkcja wymierna wyznacz
dziedzinę
miejsce zerowe
f(3)
3 cze 21:35
krystek: Zapisz mianownik poprawnie
M zerowe ⇔licznik=0 i mianownik≠0
3 cze 21:37
ktos: ze co niestety z matmy jestem noga i nic nie rozumiem
3 cze 21:38
Vizer:
krystek a co złego jest w zapisie mianownika?
3 cze 21:43
ktos: chodzi o o poczatek
x2+4−2 tak powino byc zapisane dobrze pisze
3 cze 21:46
Vizer:
Niestety nie da się zapisać tak, w mianowniku "psuje się" potęga i jest nieco niżej. Kiedyś tak
nie było, ale coś się porobiło

Ale w zasadzie fakt brakuje prawdopodobnie "x" przy czwórce.
3 cze 21:51
ktos: niestety nic nie brakuje.. tak nam przyklad podyktowała nauczycielka
3 cze 21:54
bezendu:
skoro tak podyktowała to niech tak będzie
D=R
x2−4=0
(x−2)(x+2)=0
x=2 lub x=−2
3 cze 21:57
krystek: @Vizer nie sądze aby zapisane było w mianowniku: x2 +4−2
3 cze 21:59
ktos: bezendu: a nie powiinam pisać tej dziedziny z delty
3 cze 22:03
bezendu:
@ktoś :0 jaka Δ ? po co ona tam ?
zapisałaś mianownik x
2+4−2
jak byś miała x
2+4x−2 wtedy liczyła byś swoją ukochaną Δ

a tak masz
x
2+2=0
x
2=−2
sprzeczność żadna liczba podniesiona do kwadratu nie da liczby ujemnej więc D=R
3 cze 22:06
ktos: bo tak robilam na zajeciach w szkole
3 cze 22:13
krystek: @ktoś czytaj uważnie !
mianownik x2+2=0 wylicz Δ=02−4*1*2=−8 a więc nie ma miejsc zerowych D=R
I krócej jak zapisał bezedun.
3 cze 22:16
ktos: ok
3 cze 22:17
bezendu: @Krystek bezendu nie bezendun
3 cze 22:18
krystek: ok! przepraszam
3 cze 22:20
bezendu: Nie nie szkodzi, nie ma za co przepraszać tylko tak na przyszłość
3 cze 22:22