Eta:
Witam

ok. .. pomogę Ci.
Określamy dziedzinę:
4
x−2+9 >0 i 2
x −2+1 >0 i x€N
zatem 4
x−2> −9 i 2
x −2 > −1 więc x€ N
Wiemy ,że : log10= 1 i loga −logb = log
ab, dla a, b >0
zatem:
log(4
x−2+9) − log(2
x −2+1) ≤ log10 − log2
| | 4x−2+9 | |
to: log |
| ≤ log102
|
| | 2x−2+1 | |
podstawaa logarytmu jest 10 , zatem funkcja jest rosnąca
więc zachowany jest zwrot nierówności
zatem: 4
x−2+9 ≤5*(2
x−2+1)
4
x −2= 2
2x −4
więc podstawiając za 2
x = t i 2
2x = t
2 otrzymamy:
t
2*2
−4 +9 ≤t*2
−2 +1
porzadkując nierówność otrzymamy:
116t
2 −
54*t +4 ≤0
Δ=
2516 − 1=
916 to
√Δ =
34
t
1= 16 t
2= 4
więc:2
x= 16 lub 2
x = 4 => 2
x = 2
4 lub 2
x = 2
2
to x = 4 lub x= 2
więc nierówność ma rozwiązania x€ <2, 4 > 6 x€N
więc: Z = { 2,3,4} −−− to zbiór trójelementowy
Odp: Z = {2,3,4}