przygotowanie przed sprawdziane czekam na wynik bo nie wiem czy dobrze rozwiąza
niewiem: log2(log0.5 x+1)=2
3 cze 21:00
...:
log0,5x+1=4
(0,5)3=x
3 cze 21:10
krystek: D:x+1>0 i log0,59x+1)>0
log0,5(x+1)=22 i dalej licz!
3 cze 21:11
pigor: ..., sądzę z zapisu, że tylko x jest liczbą logarytmowaną, a nie x+1 . ...
3 cze 21:16
...:
... też tak sądzę
3 cze 21:17
krystek: A może tak być , róznie bywa . Zainteresowany milczy
3 cze 21:18
...:
pewnie nie wie o co biega −
3 cze 21:19
pigor: ..., dziedzina to takie x, że
x >0 i log
0,5x+1 >0 ⇔ x >0 i log
0,5x >−1 ⇔ x >0 i x< 0,5
−1 ⇔
⇔ x >0 i x< 2 ⇔
0< x< 2, czyli
Dr= (0 ;2) ,
więc
log2(log 0,5x+1)= 2 ⇔ log
0,5x+1= 2
2 ⇔ log
0,5x = 3 ⇔
⇔ x= 0,5
3 ⇔
x= 18=
0,125 ∊ D
r . ...
3 cze 21:26
niewiem: dziękuje wszystkim za pomoc
3 cze 21:29