geometria
edyta: GEOMETRIA błagam o pomoc
1.Dany jest prostokąt ABCD w któym stosunek |AD| : |AB| = 2 : 3 . Punkt E jest rzutem
prostokątnym wierzchołka D na przekątna AC. Wyznacz stosunek pola trójkąta DAE do pola
trójkąta ABCD.
2. W trapezie równoramiennym przekątne przecinają się w połowie pod kątem prostym. Ramię
trapezu ma dł. 6 a krótsza podstawa 4. Oblicz długość dłuższej podstawy i pole trapezu.
3. W trójkącie Abc dane są |AC|= 6 , |BC|= 10 i kąt ACB równy 120 stopni. wyznacz długość
środkowej CD.
3 cze 20:58
krystek:

Popraw tresc ABCD to czworokat
3 cze 21:02
edyta: a tak przepraszam , prostokąt.
3 cze 21:10