trygonometria
Pawel: zadanie na temat udowodnij tożsamość. Autor w zadaniu :
| cosα | | 1 | |
| = |
| +tgα, proponuje pomnożyć obie strony równości przez (1−sinα)*cosα, |
| 1−sinα | | cosα | |
wychodzi z tego , cos
2α ( to wiem skad sie wzieło ) = ( 1−sin α)*(1−sin α ) − tego to nie
wiem. wynik rozmiem ,że cos
2α=1−sinα jest tozsamością, wiec równanie wyjściowe też musi byc
. prosze o wyjsaśnienie
3 cze 20:56
...: tgα=sinα/cosα
3 cze 20:58
eloelo: Pomnóż sobie najpierw razy cosα.
cos2α / 1−sinα = 1 / teraz razy 1−sinα
cos2α = 1−sinα
3 cze 21:00
...:
| cosα | | 1 | | sinα | |
| = |
| + |
| |
| 1−sinα | | cosα | | cosα | |
cos
2α=(1−sinα)+sinα(1−sinα)
... itd −
3 cze 21:05
Eta:
sinx≠1, cosx≠0 , sinx≠ −1
| | cosx(1+sinx) | | cosx(1+sinx) | | cosx(1+sinx) | |
L= |
| = |
| = |
| = |
| | (1−sinx)(1+sinx) | | 1−sin2x | | cos2x | |
| | 1+sinx | | 1 | | sinx | | 1 | |
= |
| = |
| + |
| = |
| +tgx |
| | cosx | | cosx | | cosx | | cosx | |
3 cze 21:15