Rozwiąż równanie.
Maciej: √3x−2=2√x+2−2
3 cze 20:52
pigor: ... np. tak : z def. pierwiastka st.2−ego dziedzina
D
r : 3x−2 ≥0 i x+2 ≥0 i 2
√x+2−2 ≥0 / :2 ⇔ x ≥
23 i x ≥ −2 i
√x+2 ≥1 /
2 ⇔
⇔ x ≥
23 i x+2 ≥1 ⇔ x ≥
23 i x ≥−1 ⇔ x ≥
23 ⇒
Dr=[23;+∞),
więc
√3x−2= 2√x+2−2 /
2 ⇔ 3x−2= 4(x+2)−8
√x+2+4 ⇔ 8
√x+2= x+14 /
2 ⇔
⇔ 64(x+2)= x
2+28x+196 ⇔ x
2+28x−64x+196−128= 0 ⇔ x
2−36x+68= 0 ⇔
⇔ x
2−2x−34x+68= 0 ⇔ x(x−2)−34(x−2)= 0 ⇔ (x−2)(x−34)= 0 ⇔
x∊{2,34} ⊆ D
r. ...
3 cze 21:12
Nienor: D:
3x−2≥0
3x≥2
i x+2≥0
x≥−2
3x−2=4x+8−8
√x+2+16
−x−26=−8
√x+2
x
2+53x+676=64x+128
x
2−11x+548=0
Δ=...
3 cze 21:15
Maciej: dzieki
3 cze 21:27
Vizer:
√3x − 2 + 1 =
√x + 2
3x − 2 ≥ 0 ∧ x + 2 ≥ 0
Z założeniami można podnieść obustronnie do kwadratu, bo obie strony są nieujemne.
3x − 2 + 2
√3x − 2 + 1 = x + 2
2
√3x − 2 = −2x + 3
| | 3 | |
I kolejne założenie : −2x + 3 ≥ 0 ⇒ x ≤ |
| |
| | 2 | |
4(3x − 2) = 4x
2 − 12x + 9
12x − 8 = 4x
2 − 12x + 9
4x
2 − 24x + 17 = 0
Δ = 576 − 272 = 304,
√Δ = 4
√19
| | 24 − 4√19 | | √19 | |
x1 = |
| = 3 − |
| |
| | 8 | | 2 | |
| | 24 + 4√19 | | √19 | |
x2 = |
| = 3 + |
| |
| | 8 | | 2 | |
| | √19 | | √19 | | 2 | | 3 | |
(x = 3 − |
| v 3 + |
| ) ∧ x ∊ [ |
| , |
| ] |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 2 | |
3 cze 21:31
Vizer:
A dobra źle podzieliłem przez 2, normalnie debil
3 cze 21:33