Ciąg arytmetyczny i geometryczny - pomoc w rozumowaniu
pawel95: Witam mam problem z takim zadaniem : Trzy liczby x,y,z, których suma wynosi 24 tworzą ciąg
arytmetyczny. liczby x+1, y−2, z−2 tworzą ciąg geometryczny. Znajdź liczby x,y,z.
Znalazłem gotowe rozwiązanie na internecie,gdyż sam nie wiedziałem,jak się za to zabrać . Oto
one :
x,y,z − ciąg arytmetyczny, czyli
x + z = y + y
x + y + x = y + y + y
x + y + z = 3y < −− Tej części wgl nie rozumiem

Jeśli można proszę o wytłumaczenie
24 = 3y
y = 8
x + z = 24 − 8 = 16
z = 16 − x
x+1,y−2,z−2 − ciąg geometryczny, czyli
(x+1)(z−2) = (y−2)²
(x+1)(16−x−2) = (8−2)² = 36
(x+1)(14−x) = 36
14x − x² + 14 − x − 36 = 0
−x² + 13x − 22 = 0
x² − 13x + 22 = 0
Δ = 13*13 − 4*22 = 169 − 88 = 81
x₁ = (13 − √Δ) / 2 = (13 − 9) / 2 = 2
x₂ = (13 + √Δ) / 2 = (13 + 9) / 2 = 11
czyli mamy 2 rozwiązania:
x=2, y=8, z=14
oraz
x=11, y=8, z=5
Maciej: x,y,z − ciąg arytmetyczny, czyli
x + z = y + y
x + y + x = y + y + y
x + y + z = 3y
W ciągu arytmetycznym wyraz y jest średnią arytmetyczną dwóch sąsiednich wyrazów, a zatem:
x+y+z=24 ale x+z=2y
czyli x+z+y=24
czyli 2y+y=24
czyli 3y=24
I dalej już jasne