Ciągi - spr
Hajtowy: Trzy liczby tworzą ciąg geometryczny.
Jeżeli do drugiej liczby dodamy 8, to ciąg ten zamieni się w arytmetyczny.
Jeżeli zaś do ostatniej liczby nowego ciągu arytmetycznego dodamy 64, to tak otrzymany ciąg
będzie znów geometryczny.
Znajdź te liczby
Kolejne zad do spr

Proszę o pomoc...
3 cze 20:44
Saizou : x xq xq2 c. geo
x xq+8 xq2 c. aryt
x xq+8 xq2+64 c. geo
2(xq+8)=x+xq2
(xq+8)2=x(xq2+64) jak się to obliczy powinno wyjść
3 cze 20:48
Hajtowy: No ale jak

3 cze 20:50
Eta:
2/ równanie po uporządkowani: xq= 4x−4
| | 1 | |
1/ równanie przekształć tak 2xq+16=x+ |
| *(xq)2 , x≠0 |
| | x | |
| | 1 | |
1/ 2(4x−4)+16= x+ |
| (4x−4)2 |
| | x | |
teraz działaj ,dasz radę ..... bo mi się już nie chce
3 cze 21:04
Hajtowy: Ojej... ale skad to?

Matematyka to prawdziwa magia −,−
Eta, skończ proszę to zadanie
3 cze 21:07
Eta:
Hejjj
leniu 
po uporządkowaniu 2/ równania otrzymasz:
9x
2−40x+16=0 Δ=...........
dokończ...................
3 cze 21:20
Saizou : Eta a nie trzeb by sprawdzić jeszcze dla x=0

?
3 cze 21:29
Hajtowy: Δ=1600−576=1024
√Δ=32
3 cze 21:33
Hajtowy:
I co dalej?
3 cze 21:34
Eta:
| | 4(x−1) | |
xq= 4x−4 ⇒ q= |
| =.......... |
| | x | |
3 cze 21:41
Eta:
@Saizou teraz zobacz z wpisu 21:41
x≠0,
3 cze 21:42
Hajtowy: Dla x=4
Tak
3 cze 21:44
Saizou : hehehe, bardzo śmiechowe
3 cze 21:44
Hajtowy: q=3 v q=−80

Tyle?
3 cze 21:45
Eta:
q= 3 v q= −5
| | | | 20 | | 9 | |
q= |
| = − |
| * |
| =.......... |
| | | | 9 | | 4 | |
3 cze 21:55
Eta:
Teraz jako odp ....... masz podać te trzy liczby
3 cze 21:56
Hajtowy: No tak...
q= 3 v q= −5
Źle policzyłem..
Odp. −5,−1,3 ?
3 cze 21:57
Eta:
Za mało ........jeszcze druga odp............
3 cze 22:02
Eta:
I do tego,zła ta odp
| | 4 | | 20 | | 100 | |
(4, 12,36) , ( |
| , − |
| , |
| ) |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
3 cze 22:04