Ciągi
LuuZ: Między wyrazy 1 i 24 wstaw takie trzy liczby a,b,c że ciąg o kolejnych wyrazach 1,a,b jest
ciągiem geometrycznym, a ciąg o kolejnych wyrazach a,b,c,21 jest ciągiem arytmetycznym.
3 cze 20:16
agulka: 21 czy 24?
3 cze 20:32
Piotr: Pomagam
3 cze 20:50
Piotr: W zadaniu atutor zle podal zapewne powinno byc ''a,b,c,24''
1,a,b <== ciąg geometryczny
a2=b*
a,b,c,24 <.=== ciąg arytmetyczny
b=a+c/2 **
2b=a+c
c=24+b/2***
2c=24+b
* ** 2a2=a+c
**** 2c=24+a2
c=2a2−a
2(2a2−a)=24+a2
4a2−2a=24+a2
3a2−2a−24=0
Δ=4+288=292 hmm pomysle jeszcze
3 cze 20:58
Piotr: Nie powinno być przypadkiem na poczatku treści ''Miedzy wyrazy 1 i 21 wstaw...'''? Autor
zadania chyba sie pomylil bo wtedy pierwiastek z delty wychodzi 16 i jest wszystko dobrze
3 cze 21:12
LuuZ: No powinno być pomiedzy 1 i 21. Sorki za błąd.
3 cze 21:56
Piotr: To teraz robisz tak wszystko jest git zamiast tego 24 wstaw wszedzie 21.
i bedzie 3a2−2a−21=0
Δ=256
pierw z delty 16
wylicz sobie z tego a1 i a 2 potem b oraz c
3 cze 22:21