:(
pomocy: Niech x, y oznaczają odpowiednio cyfrę setek i cyfrę dziesiątek w liczbie trzycyfrowej
podzielnej przez 15 i niepodzielnej przez 10. Wyznacz x i y.
3 cze 20:15
Mila:
a=100x+10y+j − wartość liczby trzycyfrowej,
x − cyfra setek
y − cyfra dziesiątek
j −cyfra jednosci
liczba podzielna przez 15 dzieli się przez 3 i przez 5
przez 5 podzielne liczby , gdy j=0 lu j=5, skoro liczba a nie dzieli się przez 10 to j=5
100x+10y+5 dzieli się przez 5
Aby była podzielna przez 3, to
x+y+5 podzielne przez 3, x∊{1,2,3,4,5,6,7,8,9}i y∊{1,2,3,4,5,6,7,8,9}
1) x+y+5=p, p∊{6,9,12,15,18,21}
rozwiązuj po kolei:
a) x+y=6−5
x+y=1
x=1, y=0 liczba 105
b) x+y=9−5⇔x+y=4
135,315,225
c) x+y=12−5⇔x+y=7
165,615,255,525,705,345,435
dokończ
3 cze 20:47