ciągi arytmetyczne. Sprawdz czy licza (-120) jest wyrazem ciągu....
Sylwia :): Witam wszystkich !

Mam problem z ciągami i jesli ktos by mógł proszę o rozwiązanie tych zadań, będę BARDZO
wdzięczna

!
1. Sprawdź czy liczba(−120) jest wyrazem ciągu 26,22,18,.....
2. Rozwiąż równanie: x+(x+3)+...+(x+57)=580
3. Kuba zaplanował kupno telefonu w cenie 270 zł. Ponieważ miał tylko 98 zł oszczędności,
postanowił oszczędzać tak, że w bieżącym miesiącu odłoży z kieszonkowego 15 zł, a w każdym
kolejnym miesiącu o 2 zł więcej niż w poprzednim. Ile co najmniej miesięcy powinien oszczędzać
Kuba, aby mógł kupić telefon?
3 cze 20:12
Piotr: Zad.1
To ciąg arytmetyczny
r=−4 a1=26
Wyznaczam wzór ogólny tego ciągu
an=a1 +(n−1)r
an=26+ (n−1)(−4)
an=26− 4n+4
an=30−4n n∊N dodatnich
Sprawdzam czy liczba (−120) jest wyrazem tego ciągu
−120=30−4n
−150=−4n
n=37,5 <== nie należy do liczb naturalnych dodatnich
Wniosek: Liczba (−120) nie jest wyrazem tego ciągu.
Zad.2 To bodajże szereg geometryczny ja tego nie miałem, bo tego nie ma na maturze rozszerzonej
jeszcze.
Zad.3 Dane wypisz i pomysl
3 cze 20:24
Piotr: Zad.3
270−98=172 zł tyle potrzebuję pieniedzy aby kupic sobie telefonik
Sn=172 zł
a1=15zł
r=2zł
Sn=2a1+(n−1)rn / 2 (masz w tablicach matematycznych ten wzorek)
172=2*15+ (n−1)2n/2
344=30+ 2n2−2n
2n−2n−314=0 /2
n2−n−157=0
Δ=1+628=629
pierwiastek z delty to w przyblizeniu 25,08
n1=1+25,08/2=13,04 n2=1−25,08/2<0 odpada bo miesiace nie moga byc na minusie
Czyli musi conajmniej oszczedzac 13 miesiecy ,aby kupic sobie telefon
3 cze 20:31
3 cze 22:47