Oblicz
Nie Uk: √31−12√3 +
√76−42√3 = ?
Tutaj z potęgami 3ba pokombinować, ale jak ja bym to nie robił to nie chce wyjść
20 wrz 17:52
Monia: rozłóż sobie 31−12√3=31−2*2*3√3=4−2*2*3√3+27=22−2*2*3√3+(3√3)2=(2−3√3)2, zaś
76−42√3=76−2*21√3=76−2*7*3√3=49−2*7*3√3+27=72−2*7*3√3+(3√3)2=(7−3√3)2, mamy
√31−12√3 + √76−42√3= √(2−3√3)2+√(7−3√3)2=|2−3√3|+|7−3√3|, dalej umiesz
sam rozwiązać?
20 wrz 18:27
AS: Możesz trochę dłuższą drogą
√31 − 12√3 = a − b√3 a,b szukane
Podnoszę do kwadratu obie strony
31 − 12√3 = a2 − 2ab√3 + 3b2
Tworzę układ równań
a2 + 3b2 = 31
2ab√3 = 12√3
a2 + 3b2 = 31
ab = 6 ⇒ b = 6/a podstawiam do pierwszego równania
a2 + 3*36/a2 = 31 |*a2
a4 − 31a2 + 108 = 0
Kładąc a2 = t
t2 − 31t + 108 = 0
Rozwiązując deltą otrzymamy
t1 = 4 , t2 = 27
a2 = 4 → a = ±2 wybieram a1 = 2
a2 = 27 → a = ± 3√3 wybieram a2 = 3√3
b1 = 6/a1 = 6/2 = 3
b2 = 6/a2 = 6/(3√3}
wybierając a1 i b1 mamy
√31 − 12√3 = |2 − 3√3|
20 wrz 19:53
Nie Uk: dzieki za pomoc. sorka ze tak pozno odpisuje ale mi sie zapomnialo to zadanie
20 wrz 23:10
AS: Tylko dlaczego Nie Uk,przecież my też przechodziliśmy przez ten etap.
Więcej wiary w własne możliwości − najważniejsze że się chce.
21 wrz 08:50