Wojtek B.: Studia:
Dla danej funkcji : f(x)=2x3−15x−2 określ, który z podanych przedziałów liczbowych jest
przedziałem izolacji pierwiastka tej funkcji.
a)[−5;−4] i [−3;−2]
b) [−3,−2]
c)[0;2] i [3;5]
d)[3;5]
e)żaden z podanych
Jedna z odpowiedzi jest poprawna.
Wie ktoś jak to się liczy ?
3 cze 19:54
Wojtek B.:
3 cze 20:07
asdf: a teorie znasz?
3 cze 20:16
Wojtek B.: nie przerobiliśmy tego na wykładzie (a na egzamin obowiązuje) więc nic teoretycznego o tym nie
wiem
3 cze 20:18
asdf: Tu chodzi o 2 twierdzenia (pierwsze to chyba Cauchy'ego):
Jak funkcja jest ciągla w przedziale <a,b> i f(a) * f(b) < 0 (czyli ma inne znaki), to między
punktami a i b znajduje się co najmniej jeden pierwiastek równania, czyli f(x) = 0
Łopatologicznie: jak funkcja jest ściśle monotoniczna w tym przedziale, a w obu końcach
przedziałów wartości mają inne znaki to gdzies ta funkcja przecina OX

Dodatkowo: jeżeli f'(x) ma w tym przedziale <a,b> taki sam znak (ciągle − czyli wlasnie jest
ścisle monotoniczna) to ten przedzial jest izolacją pierwiastka równania f(x) = 0
3 cze 20:21
3 cze 20:23
Wojtek B.: tzn. przyjmując to co mówisz:
dla odpowiedzi d) [3;5] wychodzi:
f(a)=7
f(b)=173
f(a)*f(b)>0 , więc nie spełnia pierwszego warunku. − czyli odpada, tak ?
Dla odpowiedzi b) [−3,2] :
f(a)=−11
f(b)=12
f(a)*f(b)<0 − zgadza się, więc sprawdzamy drugi warunek:
f'(x)=6x2−15
f'(a)=39
f'(b)=9
a więc ma taki sam znak. Więc ten przedział jest izolacją pierwiastka ?
a co z odpowiedziami a i c gdzie mam podane po dwa przedziały ?
3 cze 20:26
Wojtek B.: Właśnie to czytam, ale przedtawiają tam kilka metod. Która najlepsza ?
Mam to zadanie rozwiązywać metodą prób i błędów ? Liczyć dla każdego po kolei te przedziały?
3 cze 20:27
Wojtek B.:
3 cze 20:42
asdf: sprawdzaj, przepraszam Cie, ale siedze nad całkami i nie bardzo mam czasu Ci pomóc
3 cze 20:56
Wojtek B.: to powiedz mi tylko co zobić jeśli mam 2 przedziały podane w odpowiedzi ? Dla obu liczyć i dla
obu muszą być spełnione te warunki ?
3 cze 20:59
asdf: "i" to "i", a nie lub

− tak
3 cze 21:00
asdf: chyba najłatwiej by Ci bylo pierw policzyc pochodną, wtedy łatwo wykluczyc niektóre odpowiedzi

Skonczylem kolacje, ide dalej liczyc − powodzenia
3 cze 21:03
Wojtek B.: Dzięki
3 cze 21:17