Ciągi - sprawdzian
Hajtowy: Różnica między drugim wyrazem ciągu geometrycznego a pierwszym wyrazem tego ciągu wynosi (−6)
a różnica między czwartym a pierwszym wyrazem tego ciągu jest równa (−18).
Oblicz trzeci wyraz tego ciągu.
Pomocy! Zadanie na sprawdzian
3 cze 19:45
Ania kosztyła: ANIA KOSZTYŁA
3 cze 19:57
Piotr: Pomagam.
3 cze 20:01
Piotr: a2 − a1=−6
a4 − a1=−18
a1q − a1=−6
a1q3 − a1=−18
a1(q−1)=−6
a1(q3−1)=−18
Teraz dziele układ rownan przez a1 i otrzymuję:
q−1=−6
q3−1=−18
q−1=−6
(q−1)(q2+q+1)=−18
q2+q+1=3
q2+q−2=0
Δ=1+8=9
q1= −2 v q2=1
q1=−2 należy, zaś q2=1 ''odpada''
a więc a3=a1q2
Liczę a1
a1q −a1=−6
a1(−2) − a1=−6
−3a1=−6
a1=2
zatem: a3=a1q2=2*(−2)2=8
3 cze 20:12
Hajtowy: Dziękuję bardzo
3 cze 20:29