oblicz długość pasa
ala: Pilot lecący samolotem na wys 50 m widzi początek pasa startowego pod kątem α=30 a jego koniec
pod kątem β = 10 .Samolot nadlatuje wzdłuż pasa startowego. jaka jest długość tego pasa?
20 wrz 17:52
AROB:

α= 10
0, β=30
0 , x=?
| 50 | | √3 | | 150√3 | |
| = |
| ⇒ IABI = |
| = 50√3 |
| IABI | | 3 | | 3 | |
| | 50 | |
Z ΔACD : |
| = tg100 |
| | IABI+x | |
o,1763(50
√3+x) = 50
Stąd po rozwiązaniu :
x ≈ 198,59 m
21 wrz 01:28
tomo: √3
27 lut 21:40
PrettyMotherFacker: Wielkie Dzięki chłopie!
9 maj 23:46
Damian: α= 100, β=300 , x=?
50
Z ΔABD :
= tg300
IABI
50 √3 150√3
=
⇒ IABI =
= 50√3
IABI 3 3
50
Z ΔACD :
= tg100
IABI+x
50
= 0,1763
50√3+x
o,1763(50√3+x) = 50
Stąd po rozwiązaniu : x ≈ 198,59 m
10 maj 01:29
lol: αβγδπΔΩ∞
20 maj 21:10
huehue: ΩΩΩΩ
14 lis 13:28