Funcka wymierna
kkcn: Funkcja wymierna
Przesuwając wykres funkcji o 5 jednostek w prawo otrzymamy wykres funkcji g. Jeżeli przesuniemy
wykres funkcji g o 2 jednostki do góry to otrzymamy wykres funkcji h(x)=3x
a/podaj wzór funkcji f
b/ znajdź punkty wspólne wykresu funkcji f i prostej o równaniu y=2x+3
podpunkt a zrobiłem wychodzi f(x)= 3x+5 − 2
3 cze 19:38
kkcn: ale podpunktu 2 niemam pojecia co zrobic pomoze ktos? albo da jakas podpowiedz?
3 cze 19:38
kkcn: dobra juz wiem wszystko ogarnolem
3 cze 19:49
5-latek : No to przyrownaj te funkcje do siebie
| 3 | |
| −2=2x+3 i jak wyliczysz x to do rownania prostej y=2x+3 podstaw wyliczone x i wylicz |
| x+5 | |
y
3 cze 19:50
5-latek : Musisz wyliczyc y bo punkt ma dwie wspolrzedne
3 cze 19:51
kkcn: wiem dzieki wielkie i tak doszedlem do tego dziekuje
3 cze 19:53
5-latek : Na zdrowie
3 cze 20:25