matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Bardzo proszę o pomoc!
:(:
Kąt C trójkąta ABC jest prosty. W trójkącie tym poprowadzono środkowe AA' i BB'. Udowodnij, że 0,8(|AA'|
2
+ |BB'|
2
) = |AB|
2
3 cze 19:34
Eta:
1
1
|AC
'
|=
|AC| i |CB
'
|=
|AC|
2
2
Dwa razy z tw. Pitagorasa
1
|AA
'
|
2
= |AC|
2
+
|BC|
2
4
1
|BB
'
|
2
= |BC|
2
+
|AC|
2
4
+−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
5
5
|AA
'
|
2
+|BB
'
|
2
=
|AC|
2
+
|BC|
2
/*4/5
4
4
4
(|AA
'
2
+|BB
'
|
2
)= |AC|
2
+|BC|
2
, |AC|
2
+|BC|
2
= |AC|
2
5
0,8(|AA
'
|
2
+|BB
'
|
2
)= |AB|
2
c.n.u
3 cze 20:36