wyznacz punkt C
Different: Dane są punkty A(−3,−1) i B(−1,5) na prostej o równaniu y=2x−1. Wyznacz punkt C tak aby kąt ABC
był prosty
3 cze 19:20
5-latek : Narysuj na wykresie y=2x−1 i zobacz czy punkty A i B beda lezaly na tej prostej
3 cze 19:28
Different: no to zaznaczyłam ale nie wiem jak wyznaczyć ten punkt C
3 cze 20:03
5-latek : Przeciez jak moga lezec na prostej jak funkcja y=2x−1 jest rosnaca i przechodzi przez 3 i 1
cwiartke ukladu wspolrednych a np b(−1,5 ) lezy w 2 cwiartce .
Wiec napisz dobrze tresc zadania . Zobacz ze napisalas dane sa punkty A i B na prostej o
rownaniu y=2x−1 ,czyli te punkty leza na tej prostej?. A zrysunku wychodzi ze nie leza.
Dlatego popraw tresc zadania .
3 cze 20:24
Different: To dyktowała moja nauczycielka od matematyki
3 cze 21:21
Different: albo tam powinna być kropka przed "na prostej" i to powinno być nowe zdanie już
3 cze 21:21
krystek: Było wczoraj,poszukaj Popraw treśc jak każe 5−latek
3 cze 21:24
Eta:

1 sposób ( z wykorzystaniem wektorów)
→ →
|∡ABC|=90
o ⇒ AB ⊥ BC
C€ k ⇒ C(x, 2x−1)
→ →
AB=[2, 6] , BC=[ x+1, 2x−6]
to: z warunku prostopadłości wektorów:
2(x+1)+6(2x−6)=0 ⇒ x=.......... i y= 2x−1=..... C(...., ....)
dokończ
3 cze 21:28