Wyrażenia wymierne
Akemi: Jeśli mam wyrażenie wymierne:
| | 2x2 + x − 3 | |
|
| = 0 |
| | x2 − 3x + 2 | |
to po określeniu dziedziny znika licznik... pozostaje 2x
2 + x − 3 = 0
Wówczas obliczać deltę?
Druga sprawa.
Mając wyrażenie wymierne:
obliczam dziedzinę i mam wyrażenie w tej postaci:
| | x2 − 6x + 5 | |
|
| |
| | (x − 1) (x + 2) | |
Czy tutaj można wyliczać deltę z licznika?
Wówczas wynik wyglądałby tak:
| | (x − 1) (x + 5) | | x + 5 | |
|
| = |
| |
| | (x − 1) (x + 2) | | x + 2 | |
3 cze 19:00
PW: Nie "znika licznik", lecz wyrażenie wymierne przyjmuje wartość zero wtedy i tylko wtedy, gdy w
jego dziedzinie zeruje się licznik.
Drugie:
x
2+x−2 = (x+2)(x−1) − prawda.
x
2−6x+5=(x−1)(x−5) (kto nie wierzy niech sprawdzi). Uprościć można, ale trzeba pamiętać, że w
dalszym ciągu 1 nie należy do dziedziny.
Równanie przyjmuje postać
3 cze 19:11
Akemi: W drugim faktycznie takie są x
1 i x
2. Dobrze wyszło, źle zapisałam.

Pytanie do pierwszego... kiedy zeruje się licznik? xDD
3 cze 19:20
Akemi: Utknęłam w tym momencie:
2x2 + x − 3 / x2 − 3x + 2 =0
Dziedzina:
x
2 − 3x +2 nie jest równe 0
Delta = 9 − 8=1
√delta = 1
x
1 = 1
x
2 = 2
D=R\ {1, 2}
2x2 + x − 3 / x2 − 3x + 2 =0
Teraz nie mam pojęcia, co zrobić (czy ten licznik się zeruje

)
3 cze 19:25
PW: Też po prostu policzyć Δ=25 i znaleźć pierwiastki.
3 cze 19:58