matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
objetość graniastosłupów
Ewa:
porównaj objętości narysowanych graniastosłupów prawidłowych: Proszę o pomoc
20 wrz 17:43
damorka:
Pp(I) =
x
2
√
3
4
Pp(II) =
4x
2
√
3
4
V(I) =
x
2
√
3
4
* 2x =
x
3
√
3
2
V(II) =
4x
2
√
3
4
*x = x
3
√
3
⇒ V(II) > V(I)
20 wrz 18:51