ciągi
ja: wyrazy ciągu o wyrazie ogólnym an=2n2−11n=13 są równe 8?
3 cze 17:54
bezendu:
zapisz porządnie treść tam pomiędzy −11n ma być plus czy minus ?
3 cze 18:02
BARTEK: Nie poznałem jeszcze ciągów ale na forum znalazłem :
Pierwszy wyraz ciagu arytmetycznego i pierwszy wyraz ciagu geometrycznego rowna sie
8. Drugie wyrazy tych ciagow tez sa rowne. Jakie moga byc te ciagi, jes;li trzeci
25
wyraz ciagu geometrycznego stanowi −−−−−− trzeciego wyrazu
16
ciagu arytmetycznego
an − arytmetyczny
bn − geometruczny
a1=b1=8
a2=a1+r = 8+r
b2 = b1*q = 8q
8q = 8+r
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b3 = (25/16)a3
b3 =b1*q2 = 8q2
a3 = a1 + 2r = 8 +2r
8q2 = 8 + 2r
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
r = 8q − 8
8q2 = 8 + 2(8q −8)
8q2 = 8 +16q −16
8q2 − 16q +8 =0 /:8
q2 − 2q +1 =0
(q−1)2 =0
q=1
r=0
są to ciagi stałe
3 cze 18:05
bezendu: @Bartek
3 cze 18:06
BARTEK: ?
3 cze 18:06
BARTEK:
3 cze 18:07
bezendu: coś TY stworzył

zobacz jakie jest polecenie ?
3 cze 18:07
5-latek : Panie Bartek toz to bedzie zwykle rownanie kwadratowe 2n2−11n +13=8
i teraz 2n2−11n+5=0 i wyznacz z tego n tylko pamietaj ze n nalezy do liczb naturalnych
3 cze 18:11
bezendu: @5 latek ale jest jedno ale autor nie napisał po prawnie treści i nie wiadomo czy po −11n jest
+ czy −
3 cze 18:13
5-latek : Przyjalem + bo na klawiszu tam gdzie jest = na gorze jest+
3 cze 18:15
5-latek : bezendu to niech rowzwiaze to rownanie dla +13 i −13 i bedzie gitara .
A czy autor zagladnie ponownie tu? oto pytanie .
3 cze 18:22
BARTEK: Nie miałem jeszcze równań kwadratowych pięciolatku ;C
3 cze 19:22