matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi geometryczne
Mandarynka:
wykaż ze ciąg o wyrazie ogólnym a
n
=5*2
n
jest geometryczny. Zrobił by ktoś te zadanie. na jego podstawie zrobię sobie następne. Dzieki za pomoc.
3 cze 17:37
Piotr:
https://matematykaszkolna.pl/strona/285.html
3 cze 17:40
Mandarynka:
an=5*2
n
a
n+1
=5*2
n
+
1
an+1
5*2
n
+
1
5*2
n
*2
=
=
= no i jak dalej xD bo
an
5*2
n
5*2
n
juz nie rozumiem tego ^^
3 cze 17:53
bezendu:
5*2
n
*2
=2
5*2
n
2=const jest więc geometryczny
3 cze 18:03
Mandarynka:
A no tak bo 5*2
n
skraca sie z tym na dole ^^ i jest samo 2. Dzieki juz to załapałem
.
3 cze 18:06