Trygonometria
Marque: Sprawdź czy dana równość jest tożsamością trygonometryczną:
a)cos(α+β)cos(α−β)=cos2α−sin2β
b)cosβ*sin(α−β)+sinβcos(α−β)=sinα
Wiem ile to jest cos(α+β), sin(α−β), itp. znam te wzory, tylko nie mogę doprowadzić do postaci,
że L=P. Bardzo proszę o szczegółowe rozpisanie.
3 cze 17:27
Marque: Up
3 cze 17:49
Vizer:
cos(x + y) = cosxcosy − sinxsiny
cos(x − y) = cosxcosy + sinxsiny
sin(x − y) = sinxcosy − cosxsiny
a) L = (cosxcosy − sinxsiny)(cosxcosy + sinxsiny) = cos2xcos2y − sin2xsin2y =
= (1 − sin2x)(1 − sin2y) − sin2xsin2y = 1 − sin2y − sin2x + sin2xsin2y − sin2xsin2y =
cos2x − sin2y = P
b) L = cosy(sinxcosy − cosxsiny) + siny(cosxcosy + sinxsiny) =
= sinxcos2y − cosxcosysiny + cosxcosysiny + sinxsin2y = sinxcosy + sinxsin2y =
= sinx(sin2y + cos2y) = sinx = P
3 cze 18:00
Eta:
Można różnie
| | α+β | | α−β | |
1 sposób ze wzoru: cosα+cosβ= 2cos |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
i cos2α= 2cos
2α−1= 1−2sin
2α
| | 1 | | 2x+2y | | 2x−2y | | 1 | |
L= |
| [2cos |
| *cos |
| ] = |
| (cos2x+cos2y]= |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| (2cos2x−1+1−2sin2y) = |
| (2cos2x−2sin2y)= cos2x−sin2y=P |
| | 2 | | 2 | |
3 cze 18:05
Eta:
b) sin(α+β)= sinαcosβ+cosαsinβ
α=x−y , β= y
L= sin(x−y)*cosy+sinx*cos(x−y)= sin(x−y+y)= siny =P
3 cze 18:11
Eta:
Poprawiam chochlika
oczywiście ma być L=........... = sinx=P
3 cze 18:14
Marque: Dziękuję Wam

!
3 cze 18:19