Wyznacz wszystkie punkty stacjonarne i ekstrema lokalne funkcji f(x, y).
Pawel(zaoczne): Wyznacz wszystkie punkty stacjonarne i ekstrema lokalne funkcji f(x, y).
f(x,y) = x2y + y2 − 4xy + 3
Za pomoc będę wdzięczny
3 cze 17:27
Vizer:
Policzyłeś pochodne cząstkowe? W czym problem w tym zadaniu?
3 cze 17:44
Pawel(zaoczne):
F(x)' = 2xy − 4y
F(y)' = x2 + 2y − 4x
dobrze?
3 cze 18:00
Vizer:
Dobrze, teraz utwórz układ równań z przyrównaniem tych pochodnych do 0. Wynikiem będzie punkt/
punkty, które będą podejrzane o ekstremum.
3 cze 18:02
Pawel(zaoczne): 2xy−4y=0
2xy=4y
xy=2y
x=2
y=2
dobrze?
3 cze 18:43
Pawel(zaoczne): więc punkt (2,2) jest punktem stacjonarnym?
3 cze 18:45