Jaka to jest dziedzina funkcji?
rop2362: x2 + 9 ≠ 0
i to oznacza, że
x2 ≠ −9
dziedzina wynosi D = R? Czyli, co podstawimy nie będzie −9, czy dziedzina wynosi −3 bo −32 =
−9
wiem, że (−3)2 = 9, a −32 = −9, jak postępujemy w takim przypadku? Mógłby ktoś wytłumaczyć?
3 cze 17:26
Marque: D=R, ponieważ żadna liczba podniesiona do kwadratu nie da −9
3 cze 17:29
aldonka: wyznacz parametry a,b funkcji y=ax+b jesli jej miejscem zerowym jest liczba 5 a do
wykresu tej
funkcji nalezy A=(−7,2)
3 cze 17:29
rop2362: Już chyba wiem na czym polegał mój błąd, bo jeżeli mam x, a nie −x, to nie można podstawić
liczb ujemnych?
3 cze 17:31
5-latek : CXhodzi o to ze jesli x2=−9 to x=√−9 a my wiemy z e pierwiastek stopnia parzystego czyli
2,4 6 8 10 itd z liczby ujemnej nie istnieje w zbiorze liczb rzeczywistych
Natomiast jest pytanie czy istnieje pierwiastek z liczby ujemnej w zbiorze liczb
rzeczywistych.
Odpowiedz jest twierdzaca na to pytanie jesli tylko stopien pierwiastka jest stopnia
nieparzystego czyli 3,5, 7, 9 itd bo np 3√−8=−2 bo (−2)3= (−2)(−2)(−2)=−8
np 5√−32=−2 bo (−2)5=(−2)(−2)(−2)(−2)(−2)=−32 . Te dwa ostatnie pierwiastki radze
zapamietac bo sie przydaja
3 cze 17:46