matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całki
:)):
całka nieoznaczona:
x
2
dx
√
5+2x+x
2
3 cze 17:18
Vizer:
Zrób metodą współczynników nieoznaczonych.
3 cze 17:46
Mila:
A może tak: x
2
+2x+5=(x+1)
2
+4 postać kanoniczna
x
2
∫
dx
√
(x+1)
2
+4
podstawienie: [x+1=2t, x=2t−1, dx=2dt]
(2t−1)
2
4t
2
−4t+1
2∫
dt=∫
dt=
√
4t
2
+4
√
t
2
+1
t
2
2t
1
=4∫
dt−2∫
dt+∫
dt
√
t
2
+1
√
t
2
+1
√
t
2
+1
Pierwszą przez części, pozostałe masz wzory
3 cze 23:56