Ciągi.
Daniello: Wykaż, że nie istnieje nieskończony ciąg geometryczny o wyrazach różnych od 0, którego suma
wszystkich wyrazów jest równa 2, i suma sześcianów wszystkich wyrazów 8.
Kompletnie nie wiem, jak się za to zabrać.
3 cze 16:31
Mila:
a
n −c. geometryczny o ilorazie q, takim ,że |q|<1, i q≠0
b
n:
a
13,a
23,a
33,....
B−1=a
13
b
2=a
23=(a
1q)
3=a
13*q
3
| | b2 | | a13*q3 | |
q1= |
| = |
| =q3 |
| | b1 | | a13 | |
| a13 | | 23(1−q)3 | |
| =8⇔ |
| =8⇔ |
| 1−q3 | | 1−q3 | |
| 8(1−q)3 | |
| =8⇔ |
| (1−q)*(1−q+q2) | |
1−2q+q
2=1−q+q
2
−q=0,
q=0 wbrew założeniom.
nie istnieje ciąg spełniający podane warunki
3 cze 17:14