Wykaż, że funkcje f oraz g są równe, jeśli...
torek222:
| | x4−1 | |
f(x)= |
| g(x) = x2 − 1 |
| | x2+1 | |
| | x2+3 | |
f (x) = { x4 + 6x2 + 9 }{ 2x + 6 } g(x) = |
| |
| | 2 | |
| | |3−x| | |
f(x) = |
| g(x) = { −1, jeśli x∊(− ∞ , 3) |
| | x−3 | |
{ 1, jeśli x∊(3, +
∞)
3 cze 16:29
torek222: Poprawka drugiej funkcji
| | x4 + 6x2 + 9 | | x2 + 3 | |
f(x) = |
| g(x) = |
| |
| | 2x +6 | | 2 | |
3 cze 16:30
bezendu: sprawdź czy mają takie same dziedziny
3 cze 16:31
torek222: drugi przykład 2x przepisałem źle no i sprawdzę te dziedziny
2x2 + 6 ≠ 0 i w drugim mam 2 czyli D = R?
2x2 ≠ − 6 i co z tym dalej zrobić?
3 cze 16:41
bezendu:
2x+6≠0
2x≠−6
x≠−3
D
f=R\{0}
3 cze 16:44